9.2.08

Rei Carol I e Imperador Pedro II

Datoram lui Alexandru Duiliu Zamfirescu, trimis extraordinar si ministru plenipotentiar al României la Rio de Janeiro între 1934-1936, recuperarea pentru arhivele Ministerului Afacerilor Externe a unui set de documente aflate în arhivele braziliene de la Itamaraty. Aceste documente clarifica problema începutului relatiilor diplomatice dintre România si Brazilia, initial fixata în 1880 si pusa în legatura cu misiunea de Traian Ionescu pe baza unor documente din arhiva Ministerului Afacerilor Externe din anul 1876. Autorul mentionat considera ca ar fi existat înca dinainte legaturi între România si Brazilia pe care, afirma el," nu le gasim atestate în alte documente".

Cercetarea dosarelor din Fondul Casa Regala aflat la Arhiva Nationala mi-a oferit sansa descoperirii relatiilor oficiale dintre România si Brazilia, fixând-o la nivelul anului 1866. Este vorba de o scrisoare, în limba franceza, trimisa de Carol I rudei sale îndepartate împaratul Pedro al II-lea al Braziliei, contrasemnata de Gheorghe Stirbei (ministru de Externe în guvernul Ion Ghica), a carei traducere o publicam în continuare:

Sire,
Interesul bine-cunoscut pe care Majestatea Voastra îl manifesta fata de problemele europene si legaturile care o unesc cu cele mai ilustre case suverane, mi-au inspirat o vie dorinta de a intra în relatii directe cu Ea în numele Guvernului României [s.n.]. Daca nelinistile generate Turciei dinspre nord, de noua stare de lucruri, au împiedicat-o sa accepte imediat faptul împlinit, sunt fericit sa pot anunta Majestatii Voastre ca Sultanul si Marile Puteri Garante, dând dreptate intentiilor mele si dorintei mele de a respecta tratatele, m-au recunoscut oficial ca Principe al României.

Nu am nici o îndoiala, Sire, ca Majestatea Voastra va lua la cunostinta cu satisfactie ca pacea este de acum asigurata natiunii Române pe care originea comuna o leaga atât de strâns de poporul brazilian si, în ceea ce ma priveste, distanta care ma separa de Majestatea Voastra nu poate sa puna stavila sentimentelor de intima legatura si de profund respect cu care sunt, Sire, al Majestatii Voastre foarte umilul si foarte devotatul Carol.

Bucuresti- 8/20 Noiembrie 1866

Autor: Doru Bratu

Niciun comentariu: