15.2.08

Majordomul român al ambasadorului Braziliei de la Roma

Reproduc mai jos, partial, articolul Cafea braziliana, servita in italiana de un român, scris de Vlad Odobescu si publicat la 13 decembrie 2007 in ziarul Evenimentul Zilei.

Mihai Muntean este majordomul ambasadorilor Braziliei care se succed la Roma din 2000 incoace. Lucreaza pentru toti cu discretie si rigoare militareasca, asa ca a ajuns la al patrulea "mandat".

Este un barbat carunt cu trasaturi drepte, asezate, in pantaloni cu dungi subtiri, haina din piele cu guler larg, umbrela. Strabate alaturi de noi centrul Romei, ne strecoara dinspre nebunia de dupa-amiaza a Garii Termini catre terasa aristocrata a unui hotel pe coloane.

Mihai Muntean are 45 de ani si este platit de Brazilia pentru a lucra in Italia. A cantat la saxofon si clarinet in fanfara Armatei Romane, a plecat prin Europa cu un circ, a lucrat apoi in Italia ca gradinar, zilier in constructii si om „bun la toate” intr-un restaurant.

Din 2000 incoace, este majordomul ambasadorilor brazilieni care se succed prin capitala Italiei. A „schimbat” patru pana acum. „Sa fii imigrant si sa fii platit de Ministerul de Externe al unei tari, pe teritoriul unei alte tari, mi se parea o chestie aberanta la inceput”, spune Muntean.

Cinci interviuri decisive

Anuntul pentru concurs nu continea niciun numar de telefon: cei de la Ambasada doreau sa-i vada mai intai pe candidati. In total, au fost 200 de oameni pe un singur post, doua luni in care Muntean a trebuit sa participe la cinci interviuri - fiecare decisiv - apoi un an de provizorat si cinci linistiti, de munca pe salariu bun. „Fac tot”, rezuma Mihai Muntean continutul „fisei de post”: „De la raspuns la telefon, pana la serviciu la masa, relatii publice. Stiu tot ce intra si ce iese”. Ambasadorii sunt oameni care, practic, nu au voie sa aiba probleme „colaterale, legate de mediul in care traiesc”. Si impartasesc aceeasi rigoare diplomatica, desi intre ei exista diferente legate de calitatea umana. Muntean lucreaza pentru toti cu discretie si disciplina, ambele insusite in timpul Liceului Militar de Muzica terminat la Bucuresti.

Citeste restul articolului aici.

Sursa: Evenimentul Zilei

Niciun comentariu: