5.5.07

Romania, la acelasi nivel de dezvoltare cu Brazilia

Potrivit unui studiu, Romania se plaseaza, dupa un indicator agregat al dezvoltarii economico-sociale al Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), pe locul 45 din 50 de tari analizate, fiind la un nivel apropiat Braziliei sau Africii de Sud.

Calcularea indicatorului agregat al nivelului de dezvoltare economico-sociala s-a realizat pe baza mediei rangurilor tarilor in functie de 12 indicatori, printre care se numara produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumparare, exportul pe locuitor, tractoare la 1.000 de hectare, ponderea serviciilor in PIB, ponderea deficitului de cont curent in PIB, intensitatea energetica, utilizatori de internet, consumul de calorii pe locuitor, rata de scolarizare, speranta de viata, cheltuieli pentru sanatate si perceptia coruptiei.

Romania se plaseaza, intre cele 50 de tari cuprinse in studiu, cel mai bine la indicatorul consumului de calorii pe locuitor (locul 10), in timp ce la toti ceilalti indicatori
este in a doua jumatate a clasamentului (intre locurile 33 si 46). Romania se situeaza in clasamentul CEROPE intre Brazilia (locul 44, medie a rangurilor de 38,5) si Africa de Sud (locul 46, medie de 40,58). Tarile cel mai jos plasate in clasament sunt Ucraina (locul 47, medie de 42), Bulgaria, China si Moldova (ultimul loc, medie de 46,75). Pe primul loc se plaseaza Elvetia.

sursa: www.wall-street.ro

Niciun comentariu: