14.5.07

Aparitie editoriala din 2006

Editura Albatros din Bucuresti a publicat, anul trecut, doua romane ale scriitorului brazilian Cristovam Buarque: Zeii subterani si Invierea Generalului Sanchez.

Cristovam Buarque s-a nascut la Recife, in anul 1944, intr-o familie de muncitori. Este licentiat al Universitatii Federale din Pernambuco. Urmarit in timpul dictaturii militare instalate in Brazilia la 31 martie 1964, s-a refugiat la Paris. Aici, a facut studii de Economie si si-a dat doctoratul la École Pratique des Hautes Études en Sciences Sociales. A revenit in Brazilia in anul 1979, unde a lucrat ca profesor de Economie la Universitatea din Brasília. In 1994, a fost ales guvernator al Districtului Federal. Cariera politica va culmina cu functia de Ministru al Educatiei sub actuala presedintie a lui Lula da Silva.

Zeii subterani este o opera de fictiune scrisa in maniera post-moderna, in care se regasesc deopotriva elemente specifice genului 'science-fiction' si teme eterne ale literaturii: dragostea, viata, moartea, arta - daruri ale 'zeilor' facute oamenilor - sunt intruchipate de personaje care amintesc de mitologie, de facerea lumii, de 'zeii subterani' care isi au lacasul in fermecatorul tinut al Braziliei, in apropiere de Mato Grosso. Trama acestei carti este incitanta si insolita.

Romanul Invierea Generalului Sanchez este o fascinanta si cutremuratoare parabola la adresa sistemelor totalitare, fiind marcat de specificitatea dictaturilor de tip sud-american, pe care autorul nu numai ca le-a cunoscut, dar pe care, ca intelectual, le-a denuntat, implicandu-se profund in trezirea constiintelor la adevarurile si libertatile democratice.

Cristovam Buarque aduce o critica nemiloasa societatilor abuzive, dominatoare, si artizanilor acestora, care permit aparitia si mentinerea celor mai aberante sisteme de guvernare.

Scris in traditia realismului magic caracteristic literaturii latino-americane, romanul are in centru figura Generalului Sanchez - personaj imaginar, dar perfect recognoscibil in realitatea politica a secolului al XX-lea din acea parte a lumii.

Îi multumim lui Adrian Manafu pentru informatiile furnizate.

Niciun comentariu: