
30.5.07
Parceria estratégica UE-Brasil

29.5.07
Mungiu na imprensa brasileira

"Foi o ano da Romênia no 60º Festival de Cinema de Cannes. 4 meses, 3 semanas e 2 dias, de Cristian Mungiu levou neste domingo, 27, a Palma de Ouro 2007. "Estou muito feliz. Até poucas semanas atrás eu não tinha nem dinheiro para lançar o filme. Que esse prêmio sirva de incentivo a todos os pequenos cineastas do mundo, porque ele é prova de que não é preciso ter um absurdo de dinheiro para fazer um bom filme", declarou o diretor.
O grande prêmio do júri foi para Mogari no Mori, de Naomi Kawase. Paranoid Park, de Gus Van Sant, levou o prêmio especial pelo 60º aniversário do festival. O melhor roteiro foi para o turco Fatih Akin, pelo belíssimo The Edge of Heaven.
Melhor direção para Julian Schnabel por Le Scaphandre et le Papillon. O prêmio de melhor ator foi para o russo Konstantin Labronko, por The Punishment. Já a chinesa Jeon Do-Yeon recebeu o prêmio de melhor atriz por sua atuação em Secret Sunshine.
Prêmios do Júri foram para Persépolis, bela animação da iraniana Marjane Satrapi, e Stillet Light, de Carlos Reygadas. O melhor curta-metragem foi Ver llover, de Elisa Miller.
Quatro meses, Três Semanas e Dois Dias foi um dos primeiros filmes exibidos na mostra competitiva e liderou virtualmente desde o primeiro momento.
A trama se desenrola em um único dia e conta a história de Gabita, que faz um aborto ilegal, e das provações sofridas por sua amiga e cúmplice Otilia.
A popularidade do filme em Cannes condiz com o clima reinante entre os filmes da competição oficial, repletos de histórias angustiantes. Vários deles também incluem atuações de alto nível de suas atrizes principais.
Quatro meses, Três Semanas e Dois Dias foi um dos poucos filmes em Cannes este ano que uniu os críticos franceses e os do resto do mundo.
O abismo freqüentemente grande entre os dois grupos tornou esta 60.ª edição de Cannes ainda mais imprevisível que de costume, apesar do consenso geral de que a qualidade dos filmes da competição principal foi muito boa."
22.5.07
19.5.07
Brazilia: superputerea anului 2050
Puterea în politica internaţională este ca vremea. Toată lumea vorbeşte despre ea, dar puţini o înţeleg.
Joseph S. Nye Jr., 1990
La ceea ce a afirmat cercetătorul din domeniul relaţiilor internaţionale Joseph Nye în 1990, noi am putea adăuga şi faptul că, la fel ca vremea, puterea este schimbătoare. Puterea unui stat evoluează în timp nu doar ca rezultat al luptei pentru acumularea de putere între actorii internaţionali (perspectiva realistă), dar şi ca efect al schimbării naturii puterii. Ceea ce în trecut reprezenta putere pentru un stat (de exemplu mărimea flotei sau a armatei, rezervele de aur) nu mai este echivalent cu modul în care definim astăzi puterea (avans tehnologic, prestigiu, multiple relaţii comerciale). Iar cea mai bună dovadă în acest sens rămâne creşterea şi descreşterea, de-a lungul timpului, a marilor puteri.
Datorită acestei relativităţi parţiale
Noii împăraţi
Dacă la începutul secolului al XX-lea puterea unui stat rezulta mai ales din capacităţile sale militare (care îi confereau puterea de a influenţa ordinea internaţională după propria voinţă, fapt ce a condus la dezastruoasele războaie mondiale), iar în perioada Războiului Rece puterea
Încercând să prezică pe termen lung evoluţia economică a mai multor economii care astăzi sunt abia în curs de dezvoltare, studiul amintit mai sus ajunge la o concluzie neaşteptată: în 2050, Brazilia, Rusia, India şi China (sau grupul BRIC) vor acumula împreună o putere economică care o va depăşi pe cea a statelor care astăzi fac parte din G6 (grupul celor mai dezvoltate şase economii: Statele Unite, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia).
Conform analizei, în următorii 50 de ani,
De pe urma creşterilor economice înregistrate în grupul BRIC nu vor beneficia doar statele respective, ci şi vecinii lor şi partenerii comerciali. Aceste transformări vor avea cu siguranţă şi un impact asupra situaţiei geopolitice, preconizându-se un transfer al centrului de interes dinspre zona euro-atlantică spre cea asiatică (China, India şi parţial Rusia sunt state asiatice).
Cât de reale sunt aceste previziuni?
Dacă ar fi să ne luăm după exemplele istoriei, rezultatele studiului Goldman Sachs nu sunt atât de surprinzătoare. De exemplu, în anii ’60, Germania şi Japonia erau state în curs de dezvoltare care abia îşi refăceau economiile după efectele dezastruoase ale celui de-al doilea război mondial, Japonia fiind chiar mai săracă decât Argentina. Cu toate acestea, între 1955-1985, deci doar în treizeci de ani, Produsul Intern Brut (PIB) japonez a crescut de 8 ori, în timp ce producţia industrială s-a mărit de zece ori. Între 1970 şi 1995 yenul japonez s-a apreciat cu peste 300%. Tot în decurs de treizeci de ani, între 1970 şi 2000, economia Coreii de Sud a crescut de nouă ori, Coreea de Sud transformându-se dintr-un stat cu un venit pe cap de locuitor foarte mic într-un „tigru asiatic” economic.
Desigur că astfel de studii, pe termen lung, pot fi
La aceste necunoscute, ce ţin mai mult de capacitatea respectivelor state în curs de dezvoltare de a crea condiţiile necesare pentru asigurarea succesului economic, se adaugă o serie de necunoscute ce ţin de evoluţia istorică, de acele „accidente” sau evenimente majore care au schimbat cursul istoriei. De exemplu, în perioada de industrializare masivă sovietică, nu puţine au fost analizele care prognozau că economia URSS o va depăşi pe cea a Statelor Unite. Sfârşitul secolului al XX-lea ne-a demonstrat nu doar că economia sovietică nu a putut să o depăşească pe cea americană, dar şi că înscrierea ei în această competiţie pentru supremaţie i-a grăbit sfârşitul.
Vor deveni Brazilia, Rusia, India tatele Unite. Dacă
Autorul acestui articol (2005), publicat in revista Cadran politic, este Cristian Banu. Îi multumim pentru generoasa colaborare.
17.5.07
Romania si Brazilia, o paralela interesanta
Politicile economice stricte adoptate în primul mandat al lui Luiz Inácio Lula da Silva au condus la stabilitatea macro-economică pe care ţara n-o mai cunoscuse de multă vreme. Aceste politici prudente, combinate cu o creştere economică sănătoasă şi o balanţă de plăţi externă echilibrată au redus riscurile unei crize economice şi a îmbunătăţit copios ratingul de ţară.
Brazilia se eliberează de sub
Învingătorul în alegerile prezidenţiale avea să semneze un nou împrumut cu FMI în valoare de 30 de miliarde care a dat o gură de oxigen finanţelor publice braziliene. În 2003 avea să se semneze un „preventive agreement” cu guvernul lui
De-a lungul anilor, guvernul a fost de acord să-şi crească surplusul bugetar în fiecare an – de la 2,6% din PIB în 1999 la 4,25% în 2005. FMI consideră acest surplus bugetar un semn de
În februarie 2005, guvernul a anunţat un surplus bugetar pe 12 luni (februarie 2004-februarie 2005) de 4,8%
Marele avantaj
În 2006, surplusul bugetar a scăzut la 1,6%
Ales pentru al doilea mandat în ianuarie, preşedintele Lula a promis reduceri de taxe, care pot conduce la creşterea investiţiilor şi a dezvoltării însă capacitatea de colectare precară şi cheltuielile guvernamentale în creştere vor limita probabil nivelul acestora.
Aceste performanţe economice au plasat Brazilia alături de China
Şi România a renunţat la FMI în 2005, iar rezultatele nu sunt chiar atât de rele. Indicatorii macro-economici sunt OK, inflaţia este în scădere, deficitul este încă sustenabil şi nu se preconizează derapaje, deficitul bugetar este unul rezonabil.
Guvernul brazilian a demonstrat voinţă politică, ceea ce nu este cazul la noi. Practic, după gestul de-a dreptul "eroic" de introducere a cotei unice fără o discuţie prealabilă cu reprezentanţii FMI şi câteva gesturi de "încordare a muşchilor", care au dus în cele din urmă la ruperea acordului, guvernul Tăriceanu s-a cam moleşit. S-a trezit că acum are mai mulţi bani la buget decât poate cheltui şi finalul lui 2006 a surprins guvernul cu aproape 3% din PIB de cheltuit în ultimele două luni.
Autorul acestui articol inedit este Cristian Banu. Îi multumim.
Un basarabean în Maranhão (4)
„Locul unde am ajuns: Lençóis
lin pe acele teritorii explorate
14.5.07
Aparitie editoriala din 2006

Cristovam Buarque s-a nascut la Recife, in anul 1944, intr-o familie de muncitori. Este licentiat al Universitatii Federale din Pernambuco. Urmarit in timpul dictaturii militare instalate in Brazilia la 31 martie 1964, s-a refugiat la Paris. Aici, a facut studii de Economie si si-a dat doctoratul la École Pratique des Hautes Études en Sciences Sociales. A revenit in Brazilia in anul 1979, unde a lucrat ca profesor de Economie la Universitatea din Brasília. In 1994, a fost ales guvernator al Districtului Federal. Cariera politica va culmina cu functia de Ministru al Educatiei sub actuala presedintie a lui Lula da Silva.
Zeii subterani este o opera de fictiune scrisa in maniera post-moderna, in care se regasesc deopotriva elemente specifice genului 'science-fiction' si teme eterne ale literaturii: dragostea, viata, moartea, arta - daruri ale 'zeilor' facute oamenilor - sunt intruchipate de personaje care amintesc de mitologie, de facerea lumii, de 'zeii subterani' care isi au lacasul in fermecatorul tinut al Braziliei, in apropiere de Mato Grosso. Trama acestei carti este incitanta si insolita.

Romanul Invierea Generalului Sanchez este o fascinanta si cutremuratoare parabola la adresa sistemelor totalitare, fiind marcat de specificitatea dictaturilor de tip sud-american, pe care autorul nu numai ca le-a cunoscut, dar pe care, ca intelectual, le-a denuntat, implicandu-se profund in trezirea constiintelor la adevarurile si libertatile democratice.
Cristovam Buarque aduce o critica nemiloasa societatilor abuzive, dominatoare, si artizanilor acestora, care permit aparitia si mentinerea celor mai aberante sisteme de guvernare.
Scris in traditia realismului magic caracteristic literaturii latino-americane, romanul are in centru figura Generalului Sanchez - personaj imaginar, dar perfect recognoscibil in realitatea politica a secolului al XX-lea din acea parte a lumii.
Îi multumim lui Adrian Manafu pentru informatiile furnizate.
12.5.07
Europa nu se mai termina la Viena
TPRB:
GFM: As
TPRB: O
GFM:
GFM:
GFM:
GFM: