10.6.07

O stea româneasca in cinema brazilian (1)

Din cercetarile istorico-culturale pe care le-am efectuat, de-a lungul câtorva ani, am constatat ca, în România, nimeni nu stie cine a fost Aurelia Cocaneanu. Numele ei nu figureaza nici macar în lucrarile ce s-au vrut marturii ale aportului femeii la cultura tarii sau la patrimoniul cultural al umanitatii. Ma refer, în speta, la dictionarul Mondofemina (Femei române), publicat în 1994 de Mioara Mincu si Elena Mironescu.

Nimic, absolut nimic despre Doamna Cocaneanu: nici o stire, nici o urma în tara ei natala. Si totusi, ea a existat si, într-o maniera expresiva, a lasat mesajul sau în istoria teatrului si a cinematografului brazilian, în deceniile ’20 si ’30. Spatiul de activitate al actritei a fost în special Rio de Janeiro.

In fond, cine a fost Aurelia Cocaneanu, numita Aurica? Am cunoscut-o, în ultimii ani ai vietii, în colonia româna din Rio de Janeiro, în mediile refugiatilor politici. Sosise însa în Brazilia cu mult înaintea lor. Ii placea sa cânte ori sa faca parte din mici coruri improvizate la Casa Româna din Rio de Janeiro.

Venise în Brazilia la începutul secolului al XX-lea. De îndata ce a luat fiinta cinematograful mut, aceasta "glamorous" Aurelia Cocaneanu, sub pseudonimul de Aurora Fúlgida (de la verbul fulgir = a sclipi, a fulgera), a fost atrasa în studiourile epocii. Având succes, a intrat în istoria cinematografului brazilian sub acest pseudonim.

Era considerata o buna actrita, tipul de femeie capabil sa înflacareze sufletele barbatilor. Printre admiratorii ei neconditionati se afla si înstaritul întreprinzator Francisco Serrador care, dupa cum ne informeaza istoria orala, o curta si-i oferea cadouri scumpe. Detinea o casa frumoasa tip vila în str. Santo Amaro 191 din Rio de Janeiro, cartierul Glória, pe al carei teren, în trei terase (paliere), a adapostit Casa Româna. Alt imobil se afla pe Insula Guvernatorului (Rio de Janeiro). Casa Româna a fost, mai înainte de orice, adapostul spiritual al refugiatilor, reuniti acolo spre a diminua efectele singuratatii si dorului, marea lor protectoare fiind Aurelia Cocaneanu.

Autorul: Prof. Atico Vilas-Boas da Mota (Macaúbas, Brazilia)

Un comentariu:

Rasvan Tudorache spunea...

Hi, My name is Rasvan and i'm leaving in Romania. Aurelia Cocaneanu it's our relative. I can add few words regarding our familly. If you are interested please send me a message.
Salut, ma numesc Rasvan si locuiesc in Romania. Aurelia Cocaneanu este ruda noastra. Daca sunteti interesati pot sa adaug cateva cuvinte despre familia noastra. Trimiteti va rog un mesaj la adresa rasvan1@gmail.com