12.6.07

Bucovinenii din Brazilia (2)

Dacă un polonez, Zbigniew Kowalski, este iniţiatorul şi principalul organizator al Festivalului de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, de ce ne-am mira că un brazilian, Ayrton Gonçalves Celestino, organizează anual, tocmai în celălalt capăt de lume, o „Săptămână a Bucovinei”?

Avocatul şi profesorul universitar de limbi romanice, care, ca urmaş al unor emigranţi germani din Bucovina, nu şi-a uitat originile, autorul unui impresionant tom „Os Bucovinos do Brasil”, a călcat săptămâna trecută pentru a doua oară pe pământul strămoşilor săi. Strămoşi care, proveniţi din Bavaria şi Boemia şi aşezaţi pentru un timp pe pământ bucovinean, şi-au căutat norocul emigrând în mai multe valuri la sfârşitul sec. al XIX-lea în America de Sud. Păstrându-şi tradiţiile germane, dar neuitând de Buchenland (Ţara Fagilor) din care-au plecat, germanii bucovineni s-au aşezat în comunităţi compacte în statele Paraná şi Santa Catarina, despărţite de fluviul Rio Negro.

Bunicul lui Ayrton avea doar 8 ani când a ajuns cu părinţii săi, în anul 1887, în Brazilia. Ignatz Schodlbauer (devenit Ignácio Schelbauer în ţara care l-a adoptat) a cules şi a notat informaţii despre pionierii imigranţi din Bucovina. Nepotul său, Ayrton, a utilizat aceste date în lucrarea de care pomeneam.

Începând cu anul 1991 el este organizatorul unei manifestări cu genericul „Săptămâna Bucovinei” care-i reuneşte în luna iulie pe urmaşii emigranţilor bucovineni în oraşele înfrăţite Rio Negro (statul Paraná) şi Mafra (statul Santa Catarina). O sărbătoare organizată sub egida ABC (Associação Alemã-Bucovina de Cultura) al cărei preşedinte de onoare este Ayrton Gonçalves Celestino. O sărbătoare cu costume tradiţionale, cu cântece şi jocuri ale etnicilor germani, cu un festival al sarmalelor (Haluschkfest) care se desfăşoară într-un perimetru cu specific bucovinean, cu o poartă de lemn cu elemente tradiţionale, cu o troiţă realizată după proiectul artistului humorean Radu Bercea de către sculptorul Ewaldo Greinert, unde există o Casă a Bucovinei care dispune de un muzeu în care sunt păstrate urmele strămoşeşti.

Şi încă un lucru interesant care a răsărit în discuţia pe care am avut-o cu brazilianul-bucovinean: în anul 1993, când marele Carnaval de la Rio a fost deschis de statul Paraná, pe uriaşul sambodrom şi-au făcut apariţia, în ritm de samba, şi germanii bucovineni.

Din articolul publicat in 24 august 2006, scris de Tiberiu Cosovan
Sursa: Monitorul de Suceava

Niciun comentariu: