4.7.07

Români din Serra da Canastra (1)

Pe platourile inalte ale muntilor Serra da Canastra din statul brazilian Minas Gerais, nume precum Nolascu, Pitesti, Sabau, Ciobanu sunt raspandite. Ele sunt purtate de agricultori, mici proprietari de terenuri sau mestesugari, cu tenul inchis si trasaturi deopotriva amerindiene si caucaziene.

Povestea romanilor care au plecat in Brazilia in anii ‘20-‘30, s-au amestecat cu bastinasii si au format familii mixte ne-a fost spusa de Wagner Ciobanu Leite. El afirma ca este descendentul unei familii din Miercurea Sibiului care si-a gasit un nou camin in America de Sud. Afirmatiile lui Ciobanu Leite (lapte in portugheza) sunt considerate credibile de antropologi, care ne-au confirmat ca in anii ‘20-’30 - din cauza saraciei extreme - numerosi romani au trecut oceanul in cautarea unei vieti mai bune. In tara, nimeni pare sa nu mai stie ce s-a intamplat cu ei. Cititi in continuare povestea lor, spusa chiar de Wagner Ciobanu.

"Majoritatea descendentilor familiilor de romani sunt oameni modesti - mici agricultori, artisti, meseriasi, crescatori de capre, proprietari de cazane care produc cachaça. Ei traiesc pe terenurile inalte ale muntilor Serra da Canastra si cei mai multi dintre ei sunt mici proprietari de terenuri."

Istoric
"Prima familie romaneasca sosita aici a fost Oriveceanu, originara din Bucovina, pe la sfarsitul anului 1925, care s-a instalat in apropierea izvorului raului San Francisco si a inceput sa cultive piersici, tamarindos si smochine. In anii urmatori multe alte familii sarace din Romania - Nolascu, Galeanu, Poianu, Ciobanu, Miu, Sabau, Ilirianu, Popescu, Pitesti - au ajuns in in Serra da Canastra.

Din cate stiu, aceste familii veneau din Bengesti, Ciocadia, Miercurea Sibiului, Sugag, Sebes, Campul lui Neag, Baia de Arama, Baile Heculane, Calafat, Pitesti, Basnovele si alte localitati. In acea perioada pamanturile din Serra da Canastra erau ocupate de doua triburi de indieni, Tubalal-ibo si Pankaraarau. Acestia nu le-au fost ostili romanilor, astfel incat multe tinere indiene s-au casatorit cu tineri romani. Situatia indienilor din Serra da Canastra s-a inrautatit la sfarsitul anilor ‘30 si inceputul anilor ‘40, perioada in care marii proprietari de terenuri din statele Minas Gerais si São Paulo au intrat pe pamanturile bastinasilor, bogate in paduri de pin si animale cu blana valoroasa. Cele doua triburi de indieni au fost aproape exterminate de ucigasi platiti."

Cine sunt?
"Am 42 de ani si locuiesc in Campinas, statul São Paulo. Sunt decorator artistic pe matase si alte textile si vanzator ambulant. Vand coliere personalizate, DVD-uri si CD-uri piratate, aparate de fotografiat de contrabanda din Paraguay, bikini imprimati cu motive erotice si ochelari de soare. Castig in jur de 1.000-1.200 de dolari pe luna. Am carti de credit la diverse banci, dar nu am o locuinta proprie. Am o chirie de 150 de dolari pe luna si platesc copilului meu o pensie alimentara. In rest care e viata mea? Calatoresc de doua ori pe an cu avionul, imi plac mancarea si vinul argentinian. As putea spune ca traiesc bine. In Brazilia, salariul minim este de 180 de dolari pe luna, iar un muncitor castiga in jur de 400 de dolari pe luna.

In tinerete am fost in Academia Militara das Agulhas Negras, dar nu am putut sa-mi termin studiile pentru ca nu am obtinut note bune la materia Geopolitica si nu am putut sa trec de anul 3. Nu m-am cait insa prea mult, deja am calatorit prin tarile din America de Sud si am petrecut cinci luni cu gherilele Farc-EP, mai exact Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia - Ejercito del Pueblo, din zonele demilitarizate Cundadinamarca, Caqueta si Arauca. Nu sunt marxist, nici socialist, dar admir modul de conducere al presedintilor Hugo Chavez din Venezuela si Evo Morales din Bolivia. Eu cred despre FARC ca urmeaza principiile din ideologia lui Simon Bolivar si urmareste instaurarea in Columbia a unei democratii sociale radicale de stanga. Doreste sa creeze o Columbie fara exclusi social."

Din articolul Ma cheama Ciobanu si sunt brazilian al ziaristilor Gabriel Bejan si Petre Badica, publicat pe 28 iunie 2007
Sursa: Romania Libera
Multumiri Daliei Bialcovski

Niciun comentariu: