11.7.07

Români din Serra da Canastra (2)

A seguir, segunda e última parte do artigo "Ma cheama Ciobanu si sunt brazilian":

Sunt un "mestiço"

"Bunicul meu Adnan Ciobanu si parintii lui, Maria Magdalena Miu si Mircea Ciobanu Haddad, au plecat din Romania din cauza saraciei extreme de dupa primul razboi mondial si au stat o perioada in Portugalia, in Coimbra. Strabunicul, Mircea, era pictor, iar bunicul facea sculpturi din lemn. Intr-o zi bogatul fermier brazilian Domingos da Graça Borges Ferreira se plimba prin Coimbra cu sotia sa si a vazut sculpturile din lemn facute de bunicul. A cumparat cateva si l-a invitat in Brazilia pentru a lucra la constructia unei biserici pe care vroia sa o inalte in onoarea Sfintei Iuliana. Bunicul si-a luat si parintii si s-a imbarcat pe un vapor cu bogatasul brazilian. Pe 6 februarie 1928 au ajuns in Porto de Santos, iar dupa alte 9 zile in Uberaba, statul Minas Gerais. Au inceput o noua viata aici. Fermierul Domingos iubea artele, era religios si cunostea multi politicieni, fermieri, episcopi, primari. L-a introdus si pe bunicul in aceasta societate, care, astfel, a primit multe comenzi foarte bine platite. Mai mult chiar, Ana Rosa, una din fetele lui Domingos, a facut o pasiune pentru bunicul Adnan si s-a casatorit cu el in decembrie 1931. Din aceasta casnicie s-a nascut mama mea, Maria Nadia, si alte doua surori. Bunicul a murit in 1985, la 83 de ani, si a muncit pana in ultima zi de viata. In contrast cu majoritatea familiilor sarace de romani si tigani, care au ajuns aici ca si negrii, inghesuiti in vapoare, fara bani in buzunar, doar cu speranta unei vieti mai bune, familia noastra a avut mult noroc in Brazilia. A trait bine de cand a pus piciorul in America. Eu sunt un «mestiço» (amestec rasial dintre europeni si bastinasi), tatal mamei mele era roman, nevasta-sa brazilianca. Tatal meu, fost colonel de infanterie, se numea Angelo Leite si era rezultatul unei relatii dintre o mama açoriana (n.r. - populatia din Insulele Azore) si un tata indio charrua. As putea spune ca doar pe sfert mai sunt roman."

Ce stiu despre Romania

"Este o tara acoperita de paduri de pini, stejari si plopi, populate cu ursi, lupi si exemplare rare de linx. Limba vorbita este o mixtura intre latina, traca, turca si maghiara. Gheorghiu-Dej este omul politic cel mai respectat si cunoscut in Brazilia pentru ideile sale. Vlad Tepes sau Dracula este cel mai cunoscut personaj istoric. Incepand cu 1965, Romania a fost condusa de schizofrenicul si megalomanul Nicolae Ceausescu. Exercitand puterea absoluta, sanguinar, capricios, arogant si pseudomarxist, acest individ a transformat tara intr-o feuda particulara, practicand toate tipurile de atrocitati impotriva poporului A avut ca aliat un serviciu eficient numit Securitate si un corp politic corupt. Dupa caderea Zidului Berlinului, ideea de libertate s-a raspandit in tarile-satelit ale URSS, iar in Romania a aparut constiinta ca guvernarea Ceausescu era ilegitima, dictatoriala, injusta. In decembrie 1989, populatia a inceput ample miscari sociale pentru a pune capat epocii Ceausescu, lucru intamplat in 1989, cunoscut ca Revolutia romana.

Oricum, multi dintre aliatii si sustinatorii lui Ceausescu au trecut nevatamati prin aceasta schimbare si astazi sunt capitalisti respectabili, cu o puternica influenta in politica romaneasca. Nu cunosc nici un cuvant din limba romana, desi mama mea vorbeste binisor. Am incercat sa invat limba, am intrat frecvent pe site-ul www.glumite.ro si am incercat sa traduc cu ajutorul dictionarului roman-portughez. Limba romana nu vrea insa sa se imprieteneasca cu mine."


De ce nu s-a auzit de romanii din Serra da Canastra

"Ambasada voastra nu are cunostinta despre descendentii romani care traiesc in Serra da Canastra deoarece oamenii saraci nu atrag interesul diplomatilor. Ei sunt oameni respectabili, cu femei dragute, care nu se gandesc decat cum sa petreaca cu inalta societate si sa faca cumparaturi din buticuri.

De asemenea, spuneti ca nimeni din Romania nu a auzit de noi. Antropologii, oamenii de stiinta sunt intelectuali care nu pot patrunde dincolo de teorii, deductii, strategii virtuale. si apoi, crezi ca romanii, ca si italienii, croatii sau spaniolii care au ajuns aici, au venit pe cale oficiala? Poti sa cauti date, statistici, informatii, nu vei gasi nimic. Noi traim in Brazilia «reala», nu in cea «oficiala», iar in Brazilia reala nu exista date si studii demografice, nu exista statistici despre migratie.

Oricum, daca veti avea ocazia sa ajungeti vreodata aici, o sa va arat locurile din Serra de Canastra. Daca sunteti innebuniti dupa confortul oferit de lumea de azi, nu veniti aici. Daca nu, va fi o experienta de neuitat sa dormiti inmuiati in ploaie, sa va acoperiti doar cu plante, sa mancati carne uscata. O sa vedeti de asemenea cat de buni pot fi oamenii modesti care traiesc in Canastra. Iar multi dintre ei au acelasi sange ca voi."

"Brazilia profunda"

Minas Gerais este unul dintre cele 26 de state ale Braziliei (situat in sud-est) si al doilea ca numar de locuitori (peste 17 milioane). Zona a fost populata de colonisti care au trecut oceanul in cautare de aur, pietre pretioase si diamante. Goana dupa bogatie a dus, in secolul XVIII, la aparitia primelor sate. In secolul XX, dupa secatuirea minelor de aur, capitala statului s-a mutat de la Vila Rica la Belo Horizonte.

Minas Gerais este cunoscuta ca "Brazilia profunda" – obiceiurile sunt nesterse, influenta portugheza s-a pastrat, iar populatia este foarte credincioasa. Celebritatea ii este sporita de faptul ca Pele s-a nascut in aceste locuri. Din punct de vedere demografic, 54% din populatie sunt albi, 38% metisi si 8% negri. Parcul national Serra da Canastra, situat in sud-vestul statului, se intinde pe 200 de mii de hectare.

Din articolul Ma cheama Ciobanu si sunt brazilian al ziaristilor Gabriel Bejan si Petre Badica, publicat pe 28 iunie 2007
Sursa: Romania Libera
Multumiri Daliei Bialcovski

Un comentariu:

rotexan spunea...

Sint Roman si traiesc in Texas. Am vazut casacada de la Canastra, pacat ca nu stiam ca traiesc Romani in zona fiindca am petrecut 8 luni in Passos, MG.

Sou Romeno, moro em Texas. Eu passiei na cachoeira da Canastra, pecado eu nao sabia que tem Romenos no regiao porque passei 8 meses em Passos, MG.

Meu portugues tem sutachi di Goiania, depois da esposa.