18.12.07

De la trestia de zahar la etanol

Brazilia a fost prima din lume in folosirea etanolului drept combustibil pentru automobile si a ramas prima in ceea ce priveste amploarea acestei utilizari a etanolului. In prezent, benzina care se vinde la pompe in Brazilia contine 25% etanol extras din trestia de zahar in timp ce in Europa - si in Romania - proportia de "biofuel" in benzina e programata sa atinga 10-15% in urmatorii zece ani.

Totodata, doua treimi din automobilele fabricate in Brazilia sunt capabile sa mearga cu orice combustibil, de la gaz lichefiat la etanol, fiind astfel cele mai putin poluante din lume. La baza acestei revolutii sta un articol publicat in revista "Science" in 1978. Unul dintre cei doi autori era José Goldemberg, fizician nuclear din São Paulo. In articol se demonstra posibilitatea motorizarii Braziliei pe baza etanolului produs din sfecla de zahar.

José Goldemberg are acum 79 de ani si este ales in conducerea Institutului pentru Energii Sustenabile din Washington. In 1992, era ministrul Mediului din Brazilia si a prezidat Earth Summit-ul ce a avut loc la Rio de Janeiro.

Recent revista americana "Time" l-a ales printre cei mai influenti ecologisti din lume.

Sursa: Realitatea Evreiasca nr. 286/2007.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Bravo Brazilia !!!
Este tara cu cea mai mare tehnologie de obtinere a unui combustibil ( etanol ) din trestie de zahar.
Pornind de la aceasta tehnologie s-au dezvoltat si motoarele Power - Flex ce fuctioneaza cu combustibil combinat benzina - etanol care functioneaza cu foarte mare succes pe masini.

Doresc succes in continuare Braziliei in acest domeniu si sa realizeze si o motocicleta pe baza de etanol.
Toate cele bune.