18.3.10

Un român in Rio Grande do Sul I

Episodul 1: Plecarea, primele impresii, acomodarea.

Aventura vietii mele avea sa inceapa exact acum un an, cand m-am decis sa las copilariile deoparte si sa fac ceva pentru societatea in care traiesc. La sfatul unor buni prieteni m-am inscris intr-o organizatie studenteasca al carei rol este acela de a pregati agenti ai schimbarii, oameni care sa aduca un impact nemaipomenit asupra sferei sociale in care isi desfasoara activitatile de zi cu zi. Ajuns la interviul pentru a fi selectionat in aceasta organizatie, mi s-a adresat urmatoarea intrebare: "Unde ai dori sa pleci?" Nu am stat prea mult pe ganduri si am raspuns ca mi-ar placea sa ajung in Brazilia. Evident ca raspunsul meu se baza pe tot ceea ea ce nu stiam despre aceasta tara, de aceea am argumentat ca m-as duce acolo doar ca sa vad in ce fel populatia europeana a reusit sa schimbe societatea bastinasa existenta acolo deja de mii de ani. A fost un raspuns oarecum superficial, intrucat am raspuns la primul gand, nu am stat sa aprofundez prea mult si nici nu m-am gandit la adevaratele motive la care ma gandisem cu mult timp in urma. Cred ca este visul oricui sa ajunga intr-o tara asa exotica cum este Brazilia, si chiar daca nu viseaza, dupa ce-l vei intreba de Brazilia, imaginatia ii va lucra si il va transporta pana dincolo de Atlantic, unde altundeva decat in capitala Braziliei, Rio de Janeiro. Nu nu am gresit. Stiu ca Rio de Janeiro nu este capitala Braziliei, adica nu mai este, deoarece prin 1961 daca nu ma insel, capitala s-a mutat la Brasilia in Districtul Federal. Voi vorbi un pic despre prejudecatile legate de brazilieni si de inexactitatile cu care ne confruntam din lipsa de cunoastere. Cand spui Brazilia ai crede ca automat vorbesti despre fotbal, samba, nuca de cocos, Rio de Janeiro, plaje si in ultimul rand, despre frumusetea braziliencelor. Aceasta era si conceptia mea inainte de a pleca. Acum dupa acea perioada pe care am petrecut-o acolo, pot spune ca Brazilia este un amalgam de trairi si simtiri, cum nu am mai experimentat nicaieri.

Trec direct la ceea ce inseamna primele impresii, primele momente pe care le-am petrecut pe aeroportul Salgado Filho din Porto Alegre. Mi-am vazut numele scris pe o foaie de hartie, alaturi de 2 fete frumoase, m-am bucurat, iar dintr-o data un grup imens de persoane s-a apropiat de mine, spunandu-mi ca ma vor astepta multe zile de distractie, nebunii dar si munca. Eram extenuat dupa atatea ore de zbor dar asta nu m-a impiedicat sa zambesc si sa le multumesc pentru primirea calduroasa pe care mi-au facut-o.

Intr-adevar ma asteptau zile incredibile, prietenii ce vor dura o viata, amintiri ce vor ramane mai mult decat voi putea eu sa traiesc. Voi trai prin amintirile pe care le las in urma, voi trai prin prietenii pe care mi i-am facut si voi trai prin toti cei care au interactionat cu mine. Este atat de usor sa lasi o urma, si este la fel de usor sa-i faci pe oameni sa vada ca si pot impacta mediul in care traiesc.

Primele zile mi le-am petrecut incercand sa cunosc orasul, un oras de altfel destul de mare si destul de colorat. Am fost dezorientat un pic la inceput dar spiritul meu de roman autentic m-a ajutat sa depasesc situatiile neprevazute. M-a bucurat sa vad oamenii zambind, sa-i vad mereu dornici de viata si de miscare, m-a bucurat sa-i vad discutand nu numai despre politica ci si despre familie, muzica, timp liber si altele.

Deja in viata mea se schimbase multe lucruri, si inca multe alte lucruri aveau sa se schimbe. Eram de abia la inceput si nici nu banuiam ca eu nu am sa mai fiu eu.

Incetul cu incetul aveam sa ma transform intr-un gaúcho. Acum revenit in tara, ma simt ca un peste pe uscat, ma simt situat in afara ariei mele de confort. Va urma....

Autorul despre el insusi: Ma numesc Bogdan Anghel, am 21 de ani, sunt student la Facultatea de Stiinte Politice la Universitatea din Bucuresti, in anul 3, si sunt membru al AIESEC de un an de zile dar mai activez si in cadrul altor organizatii atat guvernamentale cat si neguvernamentale. Imi place sa calatoresc, imi place istoria, imi place sa ajut la dezvoltarea durabila a unei comunitati si de aceea consider ca dorindu-ti sa ai un impact asupra societatii te va ajuta sa-ti indeplinesti multe vise. Sunt un tip prietenos si de aceea daca aveti vreo curiozitate legata de experienta mea din Brazilia, imi puteti lasa comentarii la care eu as putea sa raspund oricand. Schimbarea vine din interiorul nostru, si daca reusim sa ne schimbam pe noi insine, vom reusi sa schimbam in bine si comunitatea in care traim.

Un comentariu:

Shakti spunea...

Salut. Articolul tau mi-a atras atentia in conditiile in care intentionez sa plec in Brazilia anul viitor si as vrea sa discut cu tine despre asta. Am citit zeci de articole despre acest subiect si totusi inca nu este suficient pt mine. Cum te contactez? Multumesc!