19.11.07

Cel mai mare brad de Craciun din Europa: construit de brazilieni in Bucuresti

Cel mai mare pom de Craciun din Europa, amplasat in Piata Unirii, va fi luminat cu peste doua milioane de becuri aduse din America de Sud.

Ingeri, lumanari, spice de grau, globuri: asa arata instalatiile de lumini care vor fi „atarnate” in perioada ce urmeaza in bradul de Craciun Millenium din Piata Unirii. Bradul este cel mai inalt din Europa, are 76 de metri si va fi impodobit cu 2.400.000 de beculete, 13.000 de mini-lampi, puse pe 144 de panouri. Luminile aduse cu vaporul din Brazilia cantaresc in jur de 15 tone si au fost testate ieri de echipa de electricieni brazilieni venita special in Romania pentru a le instala.

Infofoliti bine in haine de iarna, lucratorii brazilieni trebaluiau ieri dardaind, avand caciulile bine indesate pe cap, printre luminitele asezate deocamdata pe gazon. Spuneau ca ceea ce le lipseste mai mult este mancarea si caldura de-acasa. La urma urmelor, este o mare diferenta intre cele aproape 40 de grade Celsius despre care primesc vesti de la cei dragi si cele aproape de 0 pe care le-au primit „cadou” la Bucuresti. Pe santier ii puteai auzi pe unii vorbind cu regret despre farfuria traditionala de orez cu fasole cu care s-au obisnuit acasa. Cativa au trecut insa peste granitele culinare si s-au oferit voluntari sa-si petreaca Sarbatorile printre romani.

Rone si Craciunul romanesc

Rone Pepe are 27 de ani. El va ramane de Craciun in Romania, chiar daca familia sa se afla in Brazilia. Trebuie sa faca cineva si mentenanta instalatiilor. Nu l-a fortat nimeni, spune ca s-a oferit voluntar.

A vazut el ca Romania este o tara crestina si crede ca, datorita acestui lucru, o sa fie frumos de Craciun, chiar daca nu este prea credincios si n-o sa mearga la biserica. „Raman pentru ca este o experienta noua si astept mereu astfel de lucruri. Am mai fost si anul trecut de Craciun departe de casa, in Lisabona. Spiritul e intr-adevar acasa, in Brazilia, dar e si aici. Va fi diferit, mi-e dor mereu de familie, dar e slujba mea si o sa fie compensata de faptul ca bradul la care lucrez eu ii va bucura pe altii”, spune Rone Pepe.

Samba la Rio si lumini in Piata Unirii

Pe coordonatorul echipei de electricieni din Brazilia il cheama Reginaldo Nascimento, dar i se spune Japão („Japonia”) dupa „numele de scena”. Are 37 de ani si a plimbat luminile pentru bradul de Craciun de la Rio la Lisabona si de la Lisabona la Varsovia. Cand nu impodobeste brazi din metal, inalti de 70 de metri, se ocupa cu „tot ce tine de un spectacol”, spune el. „In Brazilia lucram la carnavalul de la Rio, la circuitul de Formula 1 de la São Paulo. Facem tot ce trebuie pentru a se tine spectacole. De la lumini la asamblarea de scene. La Formula 1 asamblam spatiile pentru masini ori pe cele pentru VIP-uri”, explica Reginaldo Nascimento.

Munca asta are avantajele ei. Cunosti multe celebritati daca lucrezi in „breasla” electricienilor de spectacol. Omul i-a cunoscut si pe cei de la Rolling Stones, cand s-au ocupat de scena lor din Brazilia. Iar anul trecut, la Formula 1 l-a cunoscut pe Michael Schumacher. A jucat un fotbal cu el. Spune ca pilotul nu joaca rau. Dar si ca a luat bataie, ca altfel nici nu se putea in Brazilia.

Din articolul "Brazilienii ne impodobesc bradul", semnat de Andrei Udisteanu si publicat pe 13 noiembrie 2007 de Evenimentul Zilei.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Ma intreb cum de nu s-a bagat la aceasta treba celebra Luxten, cu spagile de vigoare. Probabil e mai bine ca au venit brazilienii sa ne faca bradul, cred ca au si mai multa experienta.