15.9.10

Ce poate invata Romania de la Brazilia?

Mereu cautam modalitatile cele mai usoare pentru a invata, indiferent de situatie, de aceea am si ajuns la concluzia ca practica faciliteaza mult acest proces de asimilare. Invatam din practica, deoarece, de multe ori, teoria nu se potriveste cu realitatea. Sau dimpotriva, in viata de zi cu zi gasim mai multe resurse decat ni se ofera pe hartie. Acelasi lucru este valabil si pentru piata de outsourcing din Romania, care are de invatat din hotararea de care da dovada Brazilia in a ajunge printre cei mai buni in acest domeniu.

Daca jucatorii de pe piata romaneasca de externalizare ar urma drumul ales de Brazilia ar castiga destul de mult, deoarece beneficiem de avantaje importante in comparatie cu aceasta tara. In primul rand, nivelul de pregatire si de specializare al persoanelor implicate in industria de outsourcing IT este mult peste nivelul pietei braziliene. La aceasta adaugam costurile mai scazute pe care le implica decizia de externalizare a activitatile IT in Romania.

Dar sa vedem care este drumul parcurs de Brazilia pana in acest moment in industria de outsourcing IT…


Expansiunea este cuvantul de ordine aferent perioadei actuale, serviciile de externalizare respectand si ele tendinta globala. India si tarile asiatice detin influenta covarsitoare pe aceasta piata, dar au inceput sa apara noi pioni pe aceasta tabla de sah. Printre acestia se numara si Brazilia, care si-a propus sa fure o cota importanta din jocul condus pana in prezent de India si China.

Este un obiectiv inalt, pe care unii il vor considera ca fiind visator, dar planurile ambitioase pe care si le-a propus sunt sustinute de eforturi considerabile, ce vor produce o surpriza placuta pe piata de outsourcing IT.

Cu ce resurse vine Brazilia in aceasta lupta? Cu mai mult de 4.000 de companii IT, Brazilia fiind deja al doisprezecelea producator de pachete software si servicii IT ca si marime. Datele statistice sunt si ele favorabile acestei tari, aratand o crestere a exportului de la 800 milioane $ in 2007 la 3 miliarde in 2009. Si asta nu e tot, deoarece Brazilia vine cu un element ce ii va aduce cu siguranta succesul, si anume, increderea in fortele proprii. Din acest motiv, obiectivul actual al Braziliei este sa investeasca 5 miliarde $ in serviciile de outsourcing IT in acest an.

Potrivit datelor preluate din Economist Intelligence Unit, cheltuielile IT din Brazilia detin un procent de 1.7% din totalul PIB-ului. Totodata, se estimeaza ca aceasta tara va inregistra a treia rata de crestere economica din lume pana in 2020 – ceea ce aduce vesti bune pentru industria tehnologica locala, din moment ce se cunoaste faptul ca o crestere a PIB-ului va duce la o crestere a cererii pe piata IT.

Concluzie? Cuvantul dezvoltare sustinuta se poate defini in prezent prin exemplul Braziliei, iar Romania poate invata cu succes din atitudinea ei.

Moment de magie… Brazilia traieste un moment magic atat in ceea ce priveste politica aplicata, cat si ca stabilitate economica, iar aceasta realitate se reflecta si in industria tehnologica. Efectul scontat al potiunii magice aplicate Braziliei este de a ajunge in primele trei destinatii de outsourcing IT, fapt pentru care se utilizeaza toate ingredientele de care dispune.

In ciuda aspectului "mistic" de care dispune, si aceasta tara mai poate lucra la anumite capitole. Punctele cheie ce trebuie imbunatatite includ punerea in aplicare a reformelor ce privesc taxele si piata muncii. Odata indeplinite aceste obiective se va inregistra o crestere a atractivitatii Braziliei pentru companiile de IT.

Expertizele – factor cheie… Brazilia beneficiaza de un numar impresionant de specialisti IT – aproximativ 1,7 milioane de persoane lucreaza in acest domeniu in prezent, iar din urma vin 100.000 de absolventi ai facultatilor de IT&C. Trebuie sa semnalam totusi o problema a acestei tari, si anume limba utilizata in cadrul afacerilor derulate, ce trebuie trecuta pe lista lucrurilor de rezolvat. Dar sa nu credeti ca brazilienii nu s-au gandit la acest aspect. Din contra, au si pus la dispozitia firmelor cursuri profesionale de engleza.

Desi Brazilia nu este o destinatie ieftina in comparatie cu India, din punctul de vedere al taxelor si a monedei nationale puternice, exista anumite avantaje ce compenseaza aceasta situatie. Climatul politic stabil, fusurile orare similare celor din America de Nord si Europa, la care se adauga o potrivire culturala adecvata clientilor din acele regiuni recomanda Brazilia in detrimentul concurentei asiatice. Marile companii de servicii IT din Brazilia,au contribuit la accelerarea utilizarii tehnologiei in cadrul serviciilor financiare, industriei, retail-ului si sectorului public: aceasta tara a fost printre primele care au adoptat votul electronic.

Guvernul brazilian sustine potentialul acestei tari in ceea ce priveste partea de IT, desi este constient de faptul ca mai sunt multe de facut in ceea ce priveste reducerea taxelor apasatoare pentru investitori. Reducerea contributiilor sociale aferente firmelor cu 50%, in functie de nivelul exporturilor, este deja implementat, la fel ca si reducerea taxelor pe venit cu 200% pentru cei ce isi stabilesc cheltuieli cu training-urile, cercetarea si dezvoltarea companiei.

Premise favorabile Braziliei… Companiile straine nu au pierdut timpul si au pasit repede pe teritoriul brazilian pentru a profita de avantajele mediului de afaceri favorabil.

India este mult mai experimentata si mai matura decat Brazilia in tot ce inseamna servicii IT, dar beneficiile de a paria pe o regiune ce este in plina lansare cuprind dedicarea si loialitatea fortei de munca fata de clienti si obiectivele stabilite de acestia.

In ciuda aspectelor spectaculoase pe care le prezinta Brazilia in domeniul IT, exista si parti mai putin atractive ce ar trebui luate in calcul de cei ce decid destinatia de outsourcing a anumitor activitati. Brazilia s-a concentrat pentru multi ani pe cresterea pietei interne, fapt pentru care firmele de IT nu au trebuit sa se orienteze spre exterior. Aceasta inseamna ca multe firme nu sunt pregatite sa deruleze afaceri in engleza la toate nivelele – desi majoritatea persoanelor pot lucra mai bine in engleza decat in portugheza.

Outsourcing-ul IT este mult mai ieftin decat in SUA, dar nu se poate compara cu India si tarile asiatice. Din acest motiv Brazilia este un loc in care companiile se duc pentru expertiza inalta de care dispune si pentru flexibilitatea pe care o acorda.

Ce ar putea sa invete Romania din atitudinea Braziliei? In primul rand, hotararea de a se pozitiona printre cei mai buni in cel mai scurt timp si folosirea tuturor resurselor de care dispune pentru indeplinirea acestui obiectiv. La acestea adaugam implicarea statului in sustinerea expansiunea pietei de outsourcing, ce trebuie sa constientizeze importanta si beneficiile importante pe care le aduce aceasta industrie ajunsa la maturitate.

Sursa: Articol Ce poate invata Romania de la Brazilia?, din 23 iunie 2010, publicat pe blogul firmei Class IT Outsourcing.

Niciun comentariu: