17.6.08

Padurea suceveana din Brazilia

Reproduc, mai jos, articolul Arbori din padurile Sucevei vor fi plantati in Brazilia, scris de Cosmin Romega si publicat in 31 ianuarie 2008 de Monitorul de Suceava.

Fagi, stejari şi pini din pădurile Bucovinei, în parcuri din Brazilia.

La solicitarea urmaşilor germanilor bucovineni stabiliţi în Brazilia, pictorul şi graficianul Radu Bercea, care va parcurge peste 11.000 de kilometri, pentru a realiza acolo o expoziţie cu lucrări peisagistice, cu genericul „Bucovina, o frumoasă grădină”, va duce pe meleagurile braziliene mai multe specii de arbori de la noi.

Urmaşii bucovinenilor l-au rugat să le facă această favoare, pentru a avea mai aproape de ei lucruri dragi, care să le aducă aminte de Bucovina. “În Rio Negro sunt foarte mulţi nemţi, din zone precum Poiana Micului, Clit, Stulpicani. Ei au pus bazele acelui oraş, dar au rămas legaţi sufleteşte de glia Bucovinei. Ei m-au rugat să le fac un spaţiu al lor, o mică Bucovină în Rio Negro, pentru care am realizat o replică troiţei de la Mănăstirea Humorului, o poartă ţărănească şi o casă în stil bucovinean. Dar, cum au spus şi ei, nu se simt ca acasă fără copacii de aici. De aceea le duc seminţe de la arborii din Bucovina, să încerce să-i aclimatizeze, cu ajutorul unui specialist”, a povestit Radu Bercea.

Seminţele de fag, stejar şi pin i-au fost puse la dispoziţie de Direcţia Silvică Suceava, prin intermediul inginerului silvic Cezar Straton.

Niciun comentariu: